Cabin Lamøya

Location: Larvik, Norway
Size: 149 m² + 188 m²
Status: Completed 2014

The site is located on the coast surrounded by a limited number of summer cabins. The houses are placed on a gentle slope facing the sea to the South. They are exposed to the coastal climate, with strong wind from southwest.

The project began as a refurbishment of two existing houses situated on two separate neighbouring properties, but the project soon grew into a complete new-build. The quality of the light and the open sea views were some of the characteristics that constituted the starting point for the project.

The roofs extend far out over the outdoor spaces surrounding each cabin, emphasizing the continuity between the inside and the outside. The configuration of the flat roof corresponds to the distinct plan of each house, and the roof construction integrates a series of skylights that allow the sunlight and daylight to fill the interiors.


The roof uses engineered timber consisting of 145 mm thick and 647 mm wide pine planks placed with wide gaps and attached with steel rods. The solid wood is both lightweight and strong, thereby achieving long spans without the need for a heavy supporting structure. The wood deliberately retains a rough texture and is stained dark brown.

The garden and the beach was carefully remodelled to bring the site closer to its original state, while introducing new elements such as a pier and a meandering footpath with concealed lighting. Characteristic poplar tree and vegetation species were kept and used to create a new garden designed to harmonize with the existing willow and grass landscape of the site.