Institutt for Informatikk

Location: Blindern, Oslo
Client: Statsbygg
Size: 28 000 m2
Status: Completed autumn 2010

When designing IFI2 it was important to:

-     create a flexible university building with a clearly defined identity.

-     establish an Informatics block with functional connections between IFI1 and IFI2.

-     reinforce the connection to Blindernplatået and the main University campus.

-     actively integrate Gaustadbekkdalen in the project.

This has resulted a 170 meters long 4/5 storey high building with a 10 floor tower at the north-end.

The character of the new building picks up colours from Blindernplatået, as well as adapting to the existing neighbouring buildings in Gaustadbekkdalen. We use materials with inherent colour and surface qualities. Red bricks have been used both internally and externally around the two auditoriums. The ground floors are polished concrete to correspond with the concrete surfaces in the outdoor campus areas and in the amphitheatres towards the ponds and Gaustadbekken. Both the walls and stairs in the main stairwells are in exposed concrete. All steel has simple details and is in a matt black finish. Inside the auditoriums blackened oak is used extensively on floors, walls, ceiling and doors. The same blackened oak has been used for internal doors.  All general ceilings are open and of one colour throughout the floors; black, silver or white, depending on the function of the floor in question. The floors above ground level have white, speckled rubber flooring.

Photography:
Ivan Brodey, Lund Hagem